Pe culmea valului
Home
Prefață
Pag. 2
Pag. 3
Pag. 4
Pag. 5
Pag. 6
Pag. 7
Pag. 9
Pag. 10
Pag. 11
Pag. 12
Pag. 13
Pag. 14
Pag. 15
Pag. 16
Pag. 17
Pag. 18
Pag. 19
Pag. 20
Pag. 21
Pag. 22
Pag. 23
Pag. 24
Pag. 25
Pag. 26
Pag. 27
Pag. 28
Pag. 29
Pag. 30
8

     Toate sculele erau marca "Doina", inclusiv pianina. După ce am încropit 2, 3 piese, compoziții de-ale Ancăi, mi-am dat seama că nu-mi plăcea "calul" de la tobe - învăța greu. În cap îmi cocea o idee. Cum ar fi să trec eu pe tobe? Nici n-am apucat s-o pronunț, că Anca, parcă citindu-mi gândurile, îmi spuse să renunț la pian, deoarece neamplificat și-așa nu se auzea, și să trec pe tobe. Așa am trimis definitiv "calul" afară din trupă. Realitate e că începuse să-mi placă foarte mult acest instrument, mai ales că îl remarcasem încă de la chefurile unde mergeam, de regulă cu Anca. În plină perioadă rock, muzica ce-o ascultam pe magnetofonul "Tesla" mă copleșea cu tobe, iar ceea ce auzeam nu se potrivea deloc cu ceea ce făcea "calul". Eram sigură că eu puteam să bat tobele mai bine, mai ales că mă exprimau pe mine și ceea ce simțeam eu. Așa că, la alt chef, în timp ce „Iron Butterfly" dărâma casa cu solo-ul de tobe de pe „Inagada da vida", eu și Anca stăteam cu urechile în difuzor încercând să ne lămurim de break-uri și de timpii accentuați și neaccentuați. A doua zi m-am urcat la tobe. Până să mă dumiresc eu că timpii 1 și 3 sunt pe toba mare iar 2 și 4 pe toba mică, a trecut o zi. M-a deslușit tot Anca - avea experiență, o învățase deja pe fosta ei toboșara, Jacky. Stătea cu mâna pe piciorul meu de pe toba mare și mi-l împingea în tobă ca să capăt independența mâinilor și a picioarelor. Break-urile mi le arătase Nelu, un electrician de la ICSIM care era toboșar în formația întreprinderii și care ne vizita din când în când.
     "All Right Now" a fost piesa de încercare, după care nu m-am mai putut opri. Descoperisem o altă lume. Vara aceea uitasem definitiv de corigențe, așa că le-am picat pe amândouă în toamnă. Chimia era o materie care mă lua prin surprindere. La română am încurcat "caii"… N-am știut cum îl chema pe calul lui Ștefan cel Mare în piesa de teatru "Apus de soare", dar nici cum îl chema pe același cal în romanul "Frații Jderi"… și nu știu nici acum.
     Repetam anul și mi-a fost rușine să-i spun Ancăi… Când a aflat, mai târziu, a bufnit-o râsul și, ca o ironie a sorții, hotărăște să-și numească trupa gata făcută "Catena" (în limba latină însemnând lanț), cuvânt găsit într-un manual de chimie la capitolul "Catene de carbon". Explicația? Să fim unite ca-ntr-un lanț de carbon…
     Primul concert din viața noastră a fost la... gunoieri, adică la Întreprinderea de Salubritate. Celor de la ICSIM le-a plăcut ce făceam și ne propuseseră să Pag. 9