Pe culmea valului
Home
Prefață
Pag. 2
Pag. 3
Pag. 4
Pag. 5
Pag. 6
Pag. 7
Pag. 8
Pag. 9
Pag. 10
Pag. 11
Pag. 12
Pag. 13
Pag. 14
Pag. 15
Pag. 16
Pag. 17
Pag. 18
Pag. 19
Pag. 20
Pag. 21
Pag. 22
Pag. 23
Pag. 24
Pag. 25
Pag. 26
Pag. 27
Pag. 28
Pag. 30
29

      Am dăruit acest spațiu de pagină pentru Henry și Anca Vijan Graterol, pentru a ura și noi un cămin fericit tinerilor îndrăgostiți de... muzică”.
     Ce-mi aduc eu aminte despre Emilia... Era verișoară cu Ani Lazăr, directoarea clubului „Universitas”, era blondă și vorbea mult. La scurt timp după plecarea lui Carmen ne-am trezit cu ea la repetiție. Știu sigur că s-a întâmplat la scurt timp pentru că, răsfoind ziarele de atunci, am găsit un articol de pe 2 noiembrie în care se specifica componența grupului Catena, cu Emilia la bas, iar pe 16, în aceeași lună, am avut, tot cu ea, prima apariție TV în emisiunea lui Gheorghe E. Marian și Sorin Grigorescu.
     Anca (e-mail): Pe Emilia am cunoscut-o chiar în ziua cu bătaia ta cu Carmen... mi-aduc perfect de bine aminte pentru că nu mă așteptam s-o găsesc așa de repede. După ce i-am spus lui Carmen să plece, la care ea s-a supărat și a plecat imediat, pe mine mă apucase plânsul de tot ceea ce se întâmplase și m-a văzut Ani Lazăr. A venit la mine și mi-a zis să stau liniștită, că are ea pe verișoară-sa, Emilia Cristoiu. Apoi mi-a făcut cunoștință cu ea. Gagica nu știa decât câteva acorduri la chitară, învățate de la prietenul ei Victor Călinescu, care avea formația de dans „Cărăbuș” și în care (spunea ea) ar fi și cântat vocal de câteva ori... Mă rog... cert e că atunci când i-am spus că în două săptămâni aveam concert la Sala Palatului, plus un turneu cu nea Fane și cu Teatrul Muzical din Ploiești, a prins-o frica de bas. Am început eu să-i fac capul mare, că hai că nu e greu, că ce mari suntem noi, că o să fim și mai și, și chiar o să avem vilă, piscină și sclavi. Apoi m-am dus la ea, la magazinul de discuri unde lucra ca vânzătoare, i-am pus să asculte discul cu formația feminin㠄Birtha” (mi-l adusese Silviu Olaru, basist la FFN) și i-am zis: „Uite, măi!... Americance!... Adică de ce ele pot și noi nu?!”... Încet, încet i-am pus degetele pe bas. Am început cu „Hit the Road Jack”.
     Emilia (interviu): Păi da, măi... așa a fost... eu am cântat vocal de la 15 ani cu „Cărăbuș”,... am fost și solista Ansamblului Studențesc de Estradă,... am cântat și cu formația „2001” prin cluburi și case de cultură,... mă înscrisesem la Școala Populară de Artă, la contrabas... Eram singura fată și 2 țigani... Nu știu ce mi-a venit cu contrabasul, poate destinul m-a împins către el... cert e că, atunci când am întâlnit-o pe Anca cu propunerea ei, am înghețat de spaimă! La Școala Populară de Artă nu învățasem mai nimic și... cum să apar eu pe scenă, în două săptămâni, și nu pe orice scenă, ci... la Sala Palatului!!!... urma și turneul cu Nea Fane,... înregistrări la TV, unde voi n-aveați decât „Fantoma”, cu Carmen pe bas și încă vreo două... Eu încă nu aveam bas, iar în turneele cu FFN cântam pe basul lui Silviu Olaru. Ții minte cântările de la Mija?... Era Fabrica de armament și erau numai soldați, care ne-au și luat la fluierături de cum ne-au văzut... ce li se mai scurgeau ochii după noi și câte invitații la cafele am primit toate! La Moreni, la sanatoriul TBC, după cântare mi-au dat lacrimile când am văzut un bolnav care s-a urcat pe scenă și a cerut să cânte și el la chitară rece. Compusese și el câteva piese... Pag. 30